Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2010 13:45 - Греяно вино
Автор: samuraj Категория: Други   
Прочетен: 2348 Коментари: 10 Гласове:
3



 


 
   Подхожда за дългите зимни вечери. Наричат го още глинтвайн (от нем. gluhende Wein — горещо, пламтящо вино). Приготвя се обикновено от червено вино с добавяне на захар и подправки, канела и карамфил. Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат. 
   Греяното вино е подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекционни заболявания, при физическо и психическо изтощение. 
    Хубаво е греяното вино, защото освен тялото, сгрява и душата. Ето няколко най-популярни рецепти за това чудесно питие.

image
Класическа рецепта


1 бутилка трапезно червено вино,
5-6 карамфилчета,
мускатно орехче — количеството му е според вкуса,
60-70 г вода, 1 суп. лъж. захар.



  Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.

 
image
Ябълково греяно вино


1 л червено вино, 
чаша и половина захар, 2 ябълки, 
15-20 зърна черен пипер, 
канела на пръчки,
4-5 зърна карамфил, лимон.



   Във виното се добавя захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките и се довежда да кипене. Сваля се от огъня и се оставя за 10-15 мин. да поеме аромата. Прецежда се и се разлива още горещо. Във всяка чаша се поставя резенче лимон и по желание няколко кубчета ябълка.

image
Ароматно вино


1 бутилка червено вино,
1 чаша вода, 
1 чаша мед, 
1 чаша ром, 
1 чаша захар,
карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче по вкус.
 

В тенджерка се излива виното. Добавят се вода, мед, ром, захар и подправките. Всичко се кипва и прецедено се разлива горещо по чашите.
 

Зимна рецепта
 

1 бутилка червено вино,
1 л силен черен чай,
канела и карамфил по вкус.


   В емайлиран съд се излива виното, а после и чая и се довежда до кипене, добавят се подправките и се оставя да поеме аромата им 2-3 минути. 


image
Глинтвайн по немски
 

1 бутилка червено вино, 
100 г захар, 
5 г канела, 
10 г карамфил, 
100 г коняк, 
лимон по вкус
.


    
    Поставя се на огъня виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила и се нагрява до кипване. Оставя се да се отстои 10-15 мин., прецежда се, добавя се коняка и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон. Поднася се горещо (75-80° С).

 

Добрата стара рецепта


1 бутилка червено вино,
1, 5 чаши вода, 
1,5 чаши ром, 
0,5 чаша мед, 
0,5 чаша захар, 
8 карамфилчета, 
по вкус - кардамон, канела, мускатно орехче, ванилия.


   В емайлирана тенджерка се излива по 1,5 чаши вода и ром, добавя се по полоин чаша течен мед и захар (ако медът е кристализирал, може да се разтопи на водна баня). Добавят се подправките. Кипва се и се разлива горещо по чашите през цедка. 
 

image
Каролина (оригинална естонска рецепта)
 

400 мл червено сухо вино, 
75 мл коняк, 
50 мл водка,
50 г захар, 
настъргано мускатно орехче, 
карамфил, 
3 щипки канела, 
2 зърна бахар.

   Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да се стига до кипене. Разбърква се с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се доливат спиртните инградиенти (коняка и родката), отново се грее, без ад се кипва, излива се в термос и се оставя минимум за 1 час. 
Сезонът е подходящ - опитайте и НАЗДРАВЕ!



Тагове:   вино,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cvetnica - Струва си да опитам!
30.01.2010 18:35
Благодаря ти, Алекс и наздраве!
Музикален фон?
цитирай
2. diso - Наздраве! С негреяно...
30.01.2010 18:43
Но рецептите си заслужават, а и винце има за опитите:))
цитирай
3. irka66 - Това ще го пробвам! Тъкмо съм нещо настинала!
01.02.2010 14:20
Благодаря! Наздраве! Малко е рано но, довечера със сигурност!
цитирай
4. priqtel12 - Чудесен постинг!
01.02.2010 21:47
Заслужава си да се пробват рецептите!!!
Наздраве!!!
цитирай
5. cerise - Страхотни
05.02.2010 00:00
рецепти! Грабна ме тази с ябълките! Ще я опитам ...:) Поздравления за интересния постинг :)
цитирай
6. samuraj - 1. cvetnica, Лили
06.02.2010 09:37
Отговарям с малко закъснение, че отсъствах.
Наздраве! Рецептите си заслужават, опитал съм всички.
цитирай
7. samuraj - 2. diso - Наздраве! С негреяно...
06.02.2010 09:37
Наздраве, приятелю! Сезонът е точно за това.
цитирай
8. samuraj - 3. irka66 - Това ще го пробвам! Тъкмо съм нещо настинала!
06.02.2010 09:38
Надявам се, вече да си оздравяла, пожелавам ти го.
цитирай
9. samuraj - 4. priqtel12 - Чудесен постинг!
06.02.2010 09:39
Благодаря ти, Ива!
Наздраве! Какво от това, че е сутрин.
цитирай
10. samuraj - 5. cerise - Страхотни
06.02.2010 09:41
Благодаря ти!
Струва си! Харесвам експериментите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samuraj
Категория: Други
Прочетен: 157062
Постинги: 39
Коментари: 243
Гласове: 587
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930