Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2010 08:08 - Ако искаш да бъдеш щастлив, то бъди щастлив!
Автор: samuraj Категория: Други   
Прочетен: 2274 Коментари: 2 Гласове:
3



   „Ако искаш да бъдеш щастлив, то... бъди щастлив!“

 

   ... Щастието е избор. Изглежда твърде просто и все пак, когато се взреш в живота отблизо, виждаш, че  е неоспорима истина. Ето защо, някой, който е бездомен може да бъде щастлив, докато друг, който сякаш има всичко, може да е нещастен.

   Винаги в живота ни ще съществуват безброй причини да бъдем щастливи или нещастни. Всеки ден ни предоставя изобилие от аргументи, които да ни подккрепят в правотата на позицията, която сме избрали. Ако предпочитате да сте щастливи, огледайте се и намерете защо да сте щастливи. Ако искате да бъдете нещастни, тогава със сигурност ще откриете оправдание и за това. Изборът е ваш...

 

   ...  Група монаси ежедневно медитирали в своя манастир и всеки се чудел дали и кога ще получи просветление. Една сутрин чули, че един от тях е получил просветление...

   Монасите се втурнали да  търсят достигналия просветление. Открили го в градаината и развълнувано го попитали:

   - Истина ли е? Получи ли просветление?

   - Да, истина е. – отвърнал той кротко.

    - Чудесно! – възкликнали те. – Кажи ни как се чувстваш?

   - О, ужасно както винаги. – отговорил той.

                                                                                                                             Дзен – притча

 

   ... Дзен учителите прекарват години в медитация, за да получат просветление и когато това стане, случилото се често се описва така: „ Това е то. Животът е това, което е пред нас.“ Животът е щастлив. Животът е тъжен. Животът е болест. Животът е здраве. Животът е провал. Животът е успех. Всичко това е живот. Не можеш да го отделиш. Той съдържа невероятна поредица от случки. Някои ще са невероятно вълнуващи, други ще са кошмарни. Всичко е в комплект.

   Спомнете си, когато сте пораствали, как сте си представяли какво ще бъде, когато станете възрастен. Познайте! Сега сте пораснали и това е!

   Една от главните причини да бъдем нещастни и приклещени от живота си е тази, че попадаме в капана на играта „Ще съм щастлив, когато...“ Играейки я, ние заблуждаваме себе си, че обстоятелствата около нас ни пречат да бъдем доволни, и че ако точно те се променят, тогава ще сме щастливи.

   Това е игра, която не се печели и тя протича така:

 

   Ще съм щастлив, когато...

 

...имам успех.

... се омъжа.

 

... се разведа.

... няма бедност по света.

 

   Тъй като животът е различен, променя се, отговаря на очакванията ни, ние допускаме, че тогава ще бъдем щастливи.

   Но независимо какво постигаме, нещо друго се изпречва на пътя ни и ни дава нови причини да бъдем нещастни. Ако се опитваме да накараме живота да отговаря на предварителните ни представи за него, ще е като да разчитаме на шанс едно към милион. Ще отнеме дълго – дълго време и ... вероятно никога няма да се случи. Защо да не сме щастливи сега?

   В един или друг момент ще трябва да приемем личната отговорност за извисяването на собствения си живот. Никой не може да го направи вместо нас. Имаме живот и го живеем сега. Той е удивителен, вълнуващ, плашещ, завладяващ, объркващ, загадъчен и ни се случва момент подир момент. Той е продължаващо събитие и ако рядко го разбираме, то е важно винаги да го ценим.

   Всичко се променя. Нищо не остава същото. Животът се движи напред и ако не сме благодарни за това, което имаме сега, може и да не получим друг шанс. Приемаме, че ще водим дълъг здрав живот, че има много време да направим това, което е от значение и може би сме прави.

  

 

   Никога не знаем какво ще донесе утрешният ден, но все пак имаме днешния.

 

   Щастието изисква практика, както всичко друго, в което искаме да станем професионалисти...  Да се доверим на живота и да следваме зова и ще се окажем в центъра на забавен и интересен живот. Да благодарим и ще изживяваме радостни моменти. Да бъдем свободни и леки като птичка в полет.  И накрая,  да изберем щастието.

 

 Най- великото от всички произведения е...

Добре изживяният живот.





Тагове:   щастлив,   ако,


Гласувай:
3



Предишен постинг

1. cvetnica - Бъди щастлив, Алекс!
17.12.2010 10:15
Направи своя правилен избор!
цитирай
2. troia - Страхотен постинг!
20.12.2010 15:52
Толкова е лесно да си щастлив..да си здрав и заобиколен от любими хора! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samuraj
Категория: Други
Прочетен: 156747
Постинги: 39
Коментари: 243
Гласове: 587
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031